¨Cine Καλησπερίτης¨, αύριο, Παρασκευή 22/09, στις 20:30, στο Κάστρο της Κιμώλου, με την ταινία ¨Δείπνο ηλιθίων¨!

Ο θερινός κινηματογράφος της Κιμώλου ¨Cine Καλησπερίτης¨ και οι ¨ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ¨ περιμένουν τους φίλους τους στο Κάστρο της Κιμώλου αύριο, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, με τη γαλλική κωμωδία του 1998, με σκηνοθέτη τον Φρανσίς Βεμπέρ, ¨Δείπνο ηλιθίων¨ (¨Le Dîner de Cons¨), διάρκειας 80΄! Πρωταγωνιστούν οι Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιγιερέ, Φρανσίς Ουστέρ, Ντανιέλ Πρεβόστ, Κατρίν Φροτ.

Το ¨Δείπνο Ηλιθίων¨ υπήρξε το 1998 η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς στη Γαλλία μετά τον ¨Τιτανικό¨. Το γεγονός ότι έτυχε περισσότερων από μία διασκευών σε όλον τον κόσμο (από το Χόλυγουντ μέχρι την Ινδία και την Κίνα) σήμαινε επίσης πολλά για μία κωμωδία που – όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και θα συμβαίνει για πάντα – σάρωσε στα ταμεία του πλανήτη, σαν ένα καθαρόαιμο γαλλικό μπουλβάρ κομμένο και ραμμένο για να σε κάνει να ξεκαρδιστείς. Στην πραγματικότητα, το ¨Δείπνο Ηλιθίων¨ είναι περισσότερο από μια πολύ καλή ταινία, μια λειτουργικά αψεγάδιαστη ταινία, μια επίδειξη σκηνοθετικής απλότητας (που συχνά φλερτάρει με το απλοϊκό), που για μοναδικό της σκοπό έχει να αναδείξει το κείμενο και να αφήσει τους ηθοποιούς του να το ερμηνεύσουν. Καθώς περνάει η ώρα και οι «παρεξηγήσεις» κορυφώνονται, η φάρσα φουντώνει, τα λεκτικά αστεία δεν χάνονται στη μετάφραση και η διαρκής αίσθηση του «τι άλλο θα συμβεί;» (με την καλή έννοια) παραμένει ακμαιότατη μέχρι το φινάλε.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κάθε Τετάρτη, ο Πιερ και οι φίλοι του διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση την οποία αποκαλούν ¨Δείπνο Ηλιθίων¨. Ο καθένας τους προσκαλεί στο δείπνο αυτό, τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτός που έχει φέρει μαζί του τον πιο χαζό προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας. Όλα θ’ αλλάξουν όταν ο Πιερ θα προσκαλέσει στο δείπνο τον αγαθό και καλόκαρδο Φρανσουά – υπάλληλο της τοπικής εφορίας.