Οίκος περίθαλψης Κιμώλου

Το κτίριο που στέγαζε τον Οίκο Περιθάλψεως του Αφεντακείου Κληροδοτήματος είναι κτισμένο στην μέση ενός μεγάλου κήπου, στις παρυφές του κεντρικού οικισμού της Κιμώλου. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα ύψωμα και προσφέρει μαγευτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος και στα μικρά νησιά που βρίσκονται στην νοτιο-ανατολική πλευρά της Κιμώλου.

Οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1930 σε νέο-ρομαντικό αρχιτεκτονικό σχέδιο, που θυμίζει το Ιλίου Μέλαθρον της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, ή το μέγαρο Λάμψα στο Γηροκομείο Αθηνών, προσαρμοσμένο όμως στο κυκλαδίτικο φυσικό περιβάλλον, στο φως του κυκλαδίτικου γαλανού ουρανού και στη λιτή ζωή των παλαιών Κιμωλιατών.

Το κτίριο του Αφεντακείου είναι εξαιρετικής αρχιτεκτονική ομορφιάς και αποτελεί κόσμημα για την Κίμωλο. Οι λειτουργικοί χώροι του απλώνονται σε δύο επίπεδα, συνολικού εμβαδού 816 τ.μ. Ο κήπος που το περιβάλλει έχει εμβαδό 4.300 τ.μ.

Κτισμένο από την αρχή με σκοπό να λειτουργήσει ως οίκος περιθάλψεως ηλικιωμένων προσώπων, το κτίριο εκμεταλλεύεται το επικλινές του εδάφους έτσι ώστε και τα δύο επίπεδά του να είναι ισόγεια. Αυτό διευκολύνει την πρόσβαση και εξασφαλίζει την ασφάλεια των διαμενόντων εκεί. Το άνω επίπεδο είναι προορισμένο για την διαμονή των ηλικιωμένων προσώπων και διαθέτει τους κοιτώνες, τα λουτρά και την μεγάλη τραπεζαρία, η οποία επικοινωνεί με μεγάλη σκεπαστή βεράντα που προσφέρει εντυπωσιακή θέα. Στο κάτω επίπεδο κατανέμονται οι χώροι που είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων, όπως μαγειρείο, πλυσταριό, ψυγεία, αποδυτήρια και τουαλέτες προσωπικού. Η προσφερόμενη περίθαλψη ήταν αδιάλειπτη σε εικοσιτετράωρη βάση και για αυτό το σκοπό υπάρχει ειδικό γραφείο υπευθύνου καθώς και ειδικός κοιτώνας για τη νυχτερινή βάρδια.

Το Αφεντάκειο Κληροδότημα διέθετε άδεια ίδρυσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και την τελευταία δεκαετία φιλοξένησε έως και 17 ηλικιωμένους Κιμωλιάτες στον Οίκο Περιθάλψεως Κιμώλου. Το Αφεντάκειο Κληροδότημα αποτελούσε έναν από τους λίγους εργοδότες που προσέφερε σταθερή εργασία καθ’ όλο το έτος στην Κίμωλο. Την τελευταία δεκαετία της λειτουργίας του, ο Οίκος Περιθάλψεως απασχολούσε σταθερά περίπου 10 εργαζόμενους.