¨Εικαστικός Περίπατος¨: Η δράση μίας ομάδας εθελοντών καλλιτεχνών, που τιμά την Κίμωλο!

Η Κίμωλος, αυτό το μικρό νησί με τους 800 μόνιμους κατοίκους, έχει την τύχη να διαθέτει ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό εθελοντών σε ομάδες που ενεργούν σε πολιτιστικό επίπεδο, με σκοπό να προσφέρουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού ψυχαγωγία και καλλιέργεια.

Εδώ και τρία χρόνια λοιπόν, στον τόπο αυτό δραστηριοποιείται μία ομάδα 40 περίπου καλλιτεχνών, που προτείνει εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης και παρουσίασης εικαστικών εκθέσεων, με την ονομασία ¨ Εικαστικός Περίπατος¨. Αποτελείται από γλύπτες, ζωγράφους, φωτογράφους, σκηνοθέτες, μουσικούς, αλλά και θεωρητικούς, όπως ιστορικούς τέχνης και λαογράφους κ.ά., που είτε κατάγονται από την Κίμωλο είτε την έχουν επισκεφτεί, έχουν αναπτύξει δεσμούς με το νησί και οι καλλιτεχνικές τους προτάσεις κινητοποιούνται μέσα από την προσωπική τους επαφή με τον τόπο.

Η κύρια ετήσια δραστηριότητα της ομάδας είναι μία έκθεση σύγχρονης τέχνης με τη μορφή χαρτογραφημένου περιπάτου στο χωριό της Κιμώλου, την οποία πλαισιώνουν άλλες, παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, εικαστικά εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, αφηγήσεις παραμυθιών και παραστάσεις μουσειακού θεάτρου. Τα έργα και οι καλλιτεχνικές δράσεις των συμμετεχόντων παρουσιάζονται σε παραλληλία με την καθημερινή ζωή του νησιού, σε μη καθιερωμένους εκθεσιακούς χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, που μπορεί να είναι οι πλατείες του χωριού, το σχολείο, αλλά και ένα χωράφι, μια ταβέρνα, ένα μπαρ κ.ά..

Με στόχο να προάγει τη σύγχρονη τέχνη και παιδεία και να συμβάλλει στην προσβασιμότητά τους, εστιάζει στην ενδυνάμωση των δεσμών των ανθρώπων, μεταξύ τους και με τη σύγχρονη τέχνη, χωρίς αποκλεισμούς. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ουσιαστικής ανάπτυξης, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα μικρά νησιά της “άγονης γραμμής”.

Φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο: “36° 47’ 7.4” Β 24° 34’ 50” Δ Σημείο συνάντησης”, που έχει ως επίκεντρο το ίδιο το νησί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ¨Εικαστικό Περίπατο¨, τους καλλιτέχνες και τις προηγούμενες, αλλά και τις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.eikastikosperipatos.com και τη σελίδα του στο Facebook Εικαστικός Περίπατος/ Art Walk.