Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, «Περὶ τῶν Κυκλάδων νήσων, Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες», με αναφορές στην Κίμωλο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργάνωσε μεταξύ 22 και 26/11/2017 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και με τη στήριξη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Περὶ τῶν Κυκλάδων νήσων, Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες», με αναφορές φυσικά, και στην Κίμωλο.

Συγκεκριμένα, ο αρχαιολόγος-ερευνητής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και μεταδιδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Carmelo Di Nicuolo, υπό την υποστήριξη και επίβλεψη του οποίου και σε συνεργασία με Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διεξάγονται εδώ και χρόνια έρευνες στην Κίμωλο, παρουσίασε κάποια από τα αποτελέσματα των ερευνών του, τα περισσότερα από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην Επιστημονική του Εργασία για την ¨Κιμωλία Γη¨, που συνέταξε με τη βοήθεια των συναδέλφων του που αποτελούν την ερευνητική του ομάδα και δημοσιεύτηκε πρόσφατα (στις φωτογραφίες που ακολουθούν, διακρίνεται και το σχετικό πόστερ από την παρουσίασή του, το οποίο ετοίμασε μαζί με την κ. Πέγκυ Πάντου, αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων).

 

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να δημοσιοποιηθεί στους ειδικούς και το ευρύ κοινό το πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων από τους φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές.

Οι θεματικές του Συνεδρίου κάλυψαν διαχρονικά από την απώτερη Προϊστορία έως και τους Νεώτερους Χρόνους ενδεικτικά τους παρακάτω τομείς:
α) Το ανασκαφικό ερευνητικό έργο, έρευνες πεδίου (σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες), ειδικές μελέτες υλικού, καθώς και ευρύτερες συνθετικές μελέτες.
β) Τη συντήρηση και την αναστήλωση μνημείων, σε σχέση με εργασίες ανάδειξης και ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων.
γ) Το έργο που συντελείται στα Μουσεία και Αρχαιολογικές Συλλογές των νησιών, με περιοδικές εκθέσεις, επανεκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες συναφείς δράσεις.

 

Το συνέδριο διοργανώθηκε  προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και εις μνήμην του Νικόλαου Ζαφειρόπουλου, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (1959-1972), ως συμβολικό αντίδωρο για την πολύπλευρη προσφορά τους στην προστασία, μελέτη και ανάδειξη των κυκλαδικών αρχαιοτήτων.