Οι μαθητές της Κιμώλου μαθαίνουν για την αρχαία ιστορία του νησιού. Με επιτυχία έγινε η πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση στο Σχολείο. Θα ακολουθήσουν και ξεναγήσεις

Μια σημαντική εκδήλωση, η πρώτη στην σειρά και άλλων που θα ακολουθήσουν, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, για την αρχαία ιστορία του νησιού και την σημασία της, έγινε το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.

Ο αρχαιολόγος κ. Καρμέλο Ντι Νικουόλο παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες την αρχαία ιστορία του νησιού μας και παρουσίασε την μελέτη του που έγινε και με την υποστήριξη του Αφεντακείου Κληροδοτήματος.

Οι μαθητές της Κιμώλου μαθαίνουν για τις αρχαιολογικές έρευνες στο νησί

Παρόντες και οι καθηγητές Κα Μαρία Ευστρατιάδου και κ. Μ. Μπάρις.

Για την εκδήλωση ο κ. Καρμέλο Ντι Νικουόλο έγραψε:

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα  στο εργαστήριο του Γυμνασίου Λ. Τ. Λυκείου του νησιού και παρουσία της καθ. Μαρίας Ευστρατιάδου, η οποία διάβασε τον χαιρετισμό του κ. Σ. Στανωτά και του καθηγητή Μ. Μπάρις.

Μπορώ να πω ότι πραγματικά νοιώθω πολύ ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που αρχίζει και δίνει ήδη του πρώτους και σημαντικούς καρπούς της. Με τους φοιτητές και με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς έχει δημιουργηθεί ένας ελεύθερος διάλογος πάνω σε μερικά βασικά θέματα. Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση με την οποία καθοδηγήθηκαν τα παιδιά, πάντα με κριτική/’προκλητική΄προσέγγιση, στο να εκφράσουν προσωπικές γνώμες και τοποθετήσεις. Ευθύνες, αρμοδιότητες και μορφωτικό βιογραφικό ενός αρχαιολόγου και των δημοσίων υπηρεσιών για τις οποίες εργάζεται συζητήθηκαν στην αρχή, για να περάσουμε μετέπειτα στην ανάλυση του εγκλήματος αρχαιοκαπηλίας. Οι τραγικές επιπτώσεις του ενδιαφέροντος του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών αποτέλεσαν αντικείμενο ιδιαίτερα προσεχτικής ανάλυσης και έγιναν αφορμή για να διαβάσουμε περσινά και φετινά άρθρα που εμφανίστηκαν στον Ελληνικό Τύπο σχετικά με αυτό το θέμα. 

Στη συνέχεια αποφάσισα να επικεντρωθούμε όλοι μαζί στο διαθέσιμο υλικό (αρχεία, φωτογραφίες, δημοσιεύματα) που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε σε γενικές γραμμές την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην Κίμωλο και σε μια σύντομη παρουσίαση των σκοπών της μεταδιδακτορικής μου μελέτης, που με την υποστήριξη του Αφεντακείου διεξάγεται από το 2016.

Με τους καθηγητές αντιληφθήκαμε την σπίθα του ενδιαφέροντος των φοιτητών να ανάβει και η εντύπωση αυτή επιβεβαιώθηκε λόγω του ενθουσιασμού τους, όταν τους προτείναμε επιτόπιο μάθημα με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Τέλος, για την δεύτερη συνάντηση οι φοιτητές θα έχουν ετοιμάσει ομαδικές γραπτές εργασίες και θα έχουν διαβάσει την μελέτη μου, που  μεταφράστηκε με την ευγενική χορηγία του Αφεντακείου.

Οι μαθητές της Κιμώλου μαθαίνουν για τις αρχαιολογικές έρευνες στο νησί

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του Αφεντακείου Κληροδοτήματος κ. Σωτηρίου Στανωτά ο οποίος έχει ως εξής:

Κυρίες Και Κύριοι Αγαπητά παιδιά

Ήθελα πάρα πολύ Σήμερα να βρίσκομαι μαζί σας.

Κυρίως, γιατί θα είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω, απ ευθείας, με το μέλλον του νησιού μας, που δεν μπορεί παρά να εκφράζεται κυρίως από τα παιδιά, δηλαδή εσάς, αλλά και για να εκφράσω τον θαυμασμό μου προς τους Δασκάλους σας, οι οποίοι σε συνθήκες δύσκολες, αγωνίζονται να μεταλαμπαδεύσουν το Φως της Γνώσης , αγωνίζονται, στην ουσία, να διαμορφώσουν τους αυριανούς Πολίτες της Πατρίδας μας.

Και ήθελα αυτή την απ ευθείας επαφή (την οποία ελπίζω ότι θα μου δώσει ο Θεός την ευκαιρία να την έχω σύντομα) για να σας πω πώς, ως ένας Άνθρωπος που έζησε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων στο νησί μας και βρίσκεται σήμερα σε μια θέση όπως αυτή του Προέδρου του Αφεντακείου Κληροδοτήματος νοιώθω βαριά την ευθύνη ΚΑΙ απέναντί σας.

Δυστυχώς οι υποχρεώσεις (αλλά και οι δυσκολίες που όλοι γνωρίζετε πώς υπάρχουν στα δρομολόγια από και προς το νησί μας) ΔΕΝ μου επέτρεψαν να είμαι μαζί σας.

Ο φίλος (εραστής θα έλεγα) της Κιμώλου και του Ελληνικού Πολιτισμού, Καρμέλο θα σας μιλήσει καλύτερα από κάθε άλλον για την σημασία των ερευνών που έχει ξεκινήσει και συνεχίζει στο νησί μας και τις οποίες στηρίζει(όπως είχε και έχει υποχρέωση) το Αφεντάκειο.

Προσωπικά, με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας, επιθυμώ να σας κάνω γνωστό πώς η προσπάθεια να επαναλειτουργήσει ο Οίκος Περιθάλψεως στην Κίμωλο, έχει ήδη ξεκινήσει και ελπίζω ΟΛΟΙ μαζί, σύντομα, να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες την στιγμή που θα αρχίσει και πάλι το γνωστό μας Άσυλο να μοιράζει αγάπη και φροντίδα στους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη.

Αν αναρωτιέστε (που δεν το πιστεύω) τι σημασία μπορεί να έχουν οι ανακαλύψεις των ερευνών και πόσο αυτά που έρχονται στο φώς για την Κίμωλο και την ιστορία της, μας αφορούν, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω με κάποια μικρά τμήματα της Ασκητικής του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη:

Η Κραυγή δεν είναι δική σου. Δεν μιλάς εσύ, μιλούν αρίφνητοι πρόγονοι με το στόμα σου. Δεν πεθυμάς εσύ· πεθυμούν αρίφνητες γενεές απόγονοι με την καρδιά σου.

Οι νεκροί σου δεν κοίτουνται στο χώμα. Γενήκαν πουλιά, δέντρα, αγέρας. Κάθεσαι στον ίσκιο τους, θρέφεσαι με τη σάρκα τους, αναπνές το χνότο τους. Γενήκαν ιδέες και πάθη, κι ορίζουν τη βουλή σου και την πράξη σου.

Oι μελλούμενες γενεές δε σαλεύουν μέσα στον αβέβαιο καιρό, μακριά από σένα. Ζουν, ενεργούν και θέλουν μέσα στα νεφρά και στην καρδιά σου.

Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου.

Κάθε σου πράξη αντιχτυπάει σε χιλιάδες μοίρες. Ως περπατάς ανοίγεις, δημιουργάς την κοίτη όπου θα μπει και θα οδέψει ο ποταμός των απογόνων……

Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους.
Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους.
Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.

Καλό Πάσχα σε όλους και να ανταμώσουμε γρήγορα.

Σωτήρης Σ. Στανωτάς

Πρόεδρος Δ.Σ. Αφεντακείου Κληροδοτήματος Κιμώλου