Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Αστροπαρατήρησης στον κήπο του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος Κιμώλου

Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η βραδιά Αστροπαρατήρησης στον κήπο του Οίκου Περιθάλψεως του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος Κιμώλου με μεγάλη συμμετοχή από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό της Κιμώλου με τηλεσκόπιο και άλλα αστρονομικά όργανα.

βραδια αστροπαρατήρησης Αφεντάκειο

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη της βραδιάς από τους Κιμωλίστες

Με σύμμαχο τον καθάριο ουρανό του νησιού και την μεγάλη προσέλευση του κόσμου η βραδιά αστροπαρατήρησης, χθές 17 Ιουλίου, είχε μεγάλη επιτυχία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη ουρανογραφία. Ο Πολικός Αστέρας ήταν ο πρώτος στόχος. Ο αστέρας που δείχνει στο βορά κι όλος ο ουράνιος θόλος περιστρέφεται γύρω από αυτόν. Βοηθός των ναυτικών για χρόνια.

Στη συνέχεια παρατηρήθηκαν διάφοροι αστερισμοί. Μεγάλη Άρκτος, Κύκνος, Λύρα και Σκορπιός μεταξύ αυτών.

Κάποια στιγμή διέσχισε τον ουρανό ο ISS, ο διεθνής διαστημικός σταθμός. Επανδρωμένος δορυφόρος με πλήρωμα έξι αστροναυτών που περιφέρεται γύρω από τη Γη, σε ύψος 400 χιλιομέτρων.  Ένα μικρό φωτεινό στίγμα που χάθηκε μετά από μερικά λεπτά στον βορά.

Με το τηλεσκόπιο παρατηρήσαμε τον πλανήτη Δία. Τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και τον προστάτη του πλανήτη μας, όπου με το βαρυτικό του πεδίο έλκει και απομακρύνει αστεροειδείς που πιθανόν να συγκρουστούν με τη Γη.

Διακρίναμε τους τέσσερις δορυφόρους του Δια, τα φεγγάρια του Γαλιλαίου.  Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη. Στην επιφάνεια του υπήρχαν δύο παράλληλές πλατιές σκοτεινές ταινίες, που διαχωρίζονταν από φωτεινές ζώνες.

Ακολούθησε η παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου. Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος σε μέγεθος του Ηλιακού συστήματος μετά τον Δία. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, οι δακτύλιοι του. Εικάζεται, πως γεννήθηκαν από κάποιον κομήτη που έτυχε να ταξιδεύει στην περιοχή αυτή κάποια στιγμή στο παρελθόν. Αποτελούνται από πάγους, σκόνη και βράχια.

Ίσως το πιο όμορφο ουράνιο σώμα!

photo credit: Μαρία Σάρδη

Η βραδιά έκλεισε με παρατήρηση της Σελήνης που βρισκόταν σε φάση Πανσέληνου. Ο δορυφόρος της Γης σε απόσταση 380.000 χιλιομέτρων από αυτή. Συμπωματικά, σε δύο μέρες είναι κι η επέτειος της πρώτης προσελήνωσης. Πριν 50 χρόνια ακριβώς ο Νηλ Άρμστρονγκ ήταν  ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Ήταν 20 Ιουλίου το 1967.

Τα αχόρταγα μάτια ντόπιων κι επισκεπτών, οι αυθόρμητες ερωτήσεις και η ζωηρή προσέλευση του κόσμου απέδειξαν την επιτυχία της αστροβραδιάς.

Ευχαριστούμε πολύ, όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Αφεντάκειο Κληροδότημα Κιμώλου και στους ανθρώπους του, που βοήθησαν και μας φιλοξένησαν εγκάρδια  στο χώρο τους.

Τέλος, να εκφράσουμε απεριόριστες ευχαριστίες στον κύριο Τάσο Μουρουζίδη, φυσικό και αντιπρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, που ταξίδεψε από την Κοζάνη με τον εξοπλισμό του, ταξίδεψε όλους εμάς με τις γνώσεις του στα αστέρια κι επίσης μας μετέδωσε το πάθος του για το σύμπαν.

Κιμωλίστες-Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου

 

Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε από τον κ. Μουρουζίδη Αναστάσιο, φυσικό και αντιπρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Κιμωλίστες-Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου σε συνεργασία με το Αφεντάκειο Κληροδότημα Κιμώλου.

Την υπέροχη ιδέα για την βραδιά Αστροπαρατήρησης  είχε η κυρία Άννα Λογοθέτη.