ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ – ΤΟΜΟΣ Η’ Ebook

Κιμωλιακά Τόμος Η

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Η'
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Η

Περιγραφή

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Η’ σε ψηφιακή μορφή pdf

Χρονολογία αρχικής έκδοσης: 1978

Τα «Κιμωλιακά», ο πρώτος τόμος των οποίων εκδόθηκε το 1970, περιλαμβάνουν σειρά τεκμηριωμένων Ιστορικών και Λαογραφικών Μελετών, καθώς και επιστημονικές εργασίες σχετικές με την Κοινωνική Οργάνωση της Κιμώλου και της περιοχής των Κυκλάδων και την γενικότερη απεικόνιση (γεωπολιτική – κοινωνική) του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ Τόμος Η’ 1978

Επιμέλεια Ιωάννου Σπ.Ράμφου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Wolfram Hoepfner και Hartwig Schmidt – Μεσαιωνικοί οικισμοί Κυκλάδων νήσων Αντιπάρου – Κιμώλου (μετάφραση Ελένης Δαλαμπίρα)

Ιστορική επισκόπηση της περιοχής από τον 8ο μ.Χ. αιώνα, πληροφορίες περιηγητών, το ιστορικό των προηγούμενων ερευνών. Αντίπαρος (τείχη, οικίες, πύργος, άλλα κτίρια), Κίμωλος (το έδαφος, το κάστρο, οι οικοδομές, οι οικίες, μεταγενέστερες τροποποιήσεις, πολεοδομία, μνημειακή προστασία)

2. Francois Lenormant – Αρχαίος τάφος της νήσου Κιμώλου (Μετάφραση Ελ. Δαλαμπίρα)

Αναφορά με ορισμένα στοιχεία για τάφο στην νεκρόπολη Κιμώλου κοντά στο χωριό Δασκαλειό.

3. B. J. Slot – Η διένεξις μεταξύ Κυρίλλου Λουκάρεως και Μελετίου αρχιεπισκόπου Μήλου περί του καθολικού ναού της Μήλου (1628-1633) (Μετάφραση Ελ. Δαλαμπίρα)

Ο πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις παρεχώρησε τον ναό των Αγίων Αναργύρων της Μήλου στην Βενετία για την βοήθεια της κατά της πολιτικής της Γαλλίας και του Βατικανού. Ο αρχιεπίσκοπος Μήλου και Κιμώλου Μελέτιος αντέδρασε, απομακρύνθηκε και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πατριάρχη αλλά απέτυχε (1628). Ο αρχιεπίσκοπος Μελέτιος αποσχηματίστηκε. Ο ναός παρεχωρήθη μεταξύ 1638-1650 στην καθολική εκκλησία.

4. B. J. Slot – Η τουρκική κατάκτησις των Κυκλάδων (1537-1538) (Μετάφραση Ελ.Δαλαμπίρα)

Αναφέρει βασικές αρχειακές πηγές, περιγράφει τον βενετοτουρκικό πόλεμο του 1538, την κατάκτηση νήσων όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Αμοργός. Παρατίθενται επτά έγγραφα (επιστολή του δούκα Ιωάννη Κρίσπου, απόσπασμα από το σύμφωνο ειρήνης Βενετίας – Τουρκίας (1540) από την χειρόγραφη ιστορία της Κρήτης του Βενετού Ανδρέα Κορνάρου, από την ιστορία των ναυτικών πολέμων του Χατζή – Χαλίφη, από την Historia Venetiana του Παύλου Παρούτα, από την «Histoire Nouvelle του ελληνικού αρχιπελάγους» του Ρομπέρ Σωλζέρ, έγγραφο του σουλτάνου στο Κρουστίνο Σομαρίπα και απόσπασμα από τον περιηγητή Tournefort.

5. Φιλάρετος Βιτάλης – Η διά πατριαρχικού σιγιλλίου ανύψωσις εις μητρόπολιν των παροικιών Σίφνου – Μυκόνου και Μήλου – Κιμώλου

Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ δημιουργεί την Μητρόπολη Σίφνου και Μήλου συνενώνοντας την Αρχιεπισκοπή Σίφνου και Μυκόνου με την αρχιεπισκοπή Μήλου και Κιμώλου και μητροπολίτη τον Καλλίνικο Ηλιάδη.

6. Νίκος Κεφαλληνιάδης – Η παλιά γυναικεία φορεσιά των Κυκλάδων (Μια συμβολή στην πληρέστερη έρευνά της)

Περιγράφει τις φορεσιές από την Κίμωλο, την Μήλο, την Σίφνο, την Σίκινο, την Φολέγανδρο, την Ίο, την Σαντορίνη, την Αμοργό, την Νάξο, την Πάρο, την Κέα, την Κύθνο, την Σύρο, την Μύκονο, την Τήνο, την Άνδρο μέσα από μαρτυρίες περιηγητών και συγγραφέων.

7. B. J. Slot (των Γενικών Αρχείων Χάγης) – Ολλανδοί πρόξενοι Μήλου – Κιμώλου

Αναφέρεται γενικώς στον ρόλο των προξένων, τα ονόματά τους, τους επιτετραμμένους στην Κωνσταντινούπολη. Παρατίθεται σημαντικός κατάλογος εγγράφων. Δημοσιεύονται 81 έγγραφα διπλωματών της Ολλανδίας, αποσπάσματα από ημερολόγια πλοιάρχων, οδηγίες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

8. Ιωάννης Σπ. Ράμφος. Σταυρής Ν. Λογοθέτης

Αναφορά στην οικογένεια Λογοθέτη της Κιμώλου με ειδική επικέντρωση στον Σταύρο Λογοθέτη αγωνιστή του 1821, διδάσκαλο, δικηγόρο και δικαστή. Στο παράρτημα υπάρχουν έγγραφα και η διαθήκη του Ιω. Λογοθέτη.

9. Ιωάννης Σπ. Ράμφος – Ανέκδοτα έγγραφα περί της εν Μήλω μονής Αγίου Σάββα.

Παρουσιάζονται εννέα έγγραφα που αφορούν την μονή.

10. Παράρτημα

Παρουσιάζεται χάρτης των μεσαιωνικών οικισμών Πάρου και Αντιπάρου, σχεδίασμα του κάστρου της Αντιπάρου, φωτογραφίες, σχεδιάσματα τυπικής οικίας του Κάστρου Κιμώλου, σχεδίασμα του όρμου της Κιμώλου, του λιμένος της Μήλου, του Κάστρου Σίφνου, φορεσιές γυναικών της Κιμώλου και άλλων νήσων.

Κατεβάσετε τα ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Η’ σε ψηφιακή μορφή pdf

Συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα με τα στοιχεία σας για να κατεβάσετε τον τόμο ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Η’ σε ψηφιακή μορφή pdf

    Το ονοματεπώνυμό σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τηλέφωνο

    Συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου και την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων απο το afentakeio.gr (απαιτείται)