ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ – ΤΟΜΟΣ Δ’ Ebook

Κιμωλιακά Τόμος Δ

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Δ'
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Δ

Περιγραφή

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Δ’ σε ψηφιακή μορφή pdf

Χρονολογία αρχικής έκδοσης: 1974

Τα «Κιμωλιακά», ο πρώτος τόμος των οποίων εκδόθηκε το 1970, περιλαμβάνουν σειρά τεκμηριωμένων Ιστορικών και Λαογραφικών Μελετών, καθώς και επιστημονικές εργασίες σχετικές με την Κοινωνική Οργάνωση της Κιμώλου και της περιοχής των Κυκλάδων και την γενικότερη απεικόνιση (γεωπολιτική – κοινωνική) του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ Τόμος Δ’ 1974

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Ιωάννης  Σπ. Ράμφος – Δικαιοπρακτικά έγγραφα εκ Κιμώλου (1692-1839)

Ο Ιω. Σ. Ράμφος δημοσιεύει 41 δικαιοπρακτικά έγγραφα «που διαφωτίζουν μακράν υπό τουρκικήν κατάκτησιν περίοδον». [16 πωλητήρια, 10 προικοσύμφωνα, 8 διαθήκες, 7 διάφορα όπως ανταλλακτικόν, μαρτυρικόν, συμβιβαστικόν, δωρητήριον, εμμάρτυρον, επιτροπικόν, δανειστικόν, διαμαρτυρικόν] Ο συγγραφέας περιγράφει το έγγραφο, το θέμα, το περιεχόμενο και το παραθέτει σε πλήρη καταγραφή.

2. Νικόλαος Κεφαλληνιάδης – Χρονικόν των κατά της Κιμώλου (Agrentiera) πειρατικών επιδρομών κατά τον 17ο – 19ο αιώνα.

Περιγράφονται οι πειρατικές επιδρομές από ελληνικές και ξένες πηγές, μαρτυρίες περιηγητών και οι συνέπειές στους κατοίκους, η μετατροπή της νήσου στα τέλη του 17ου αιώνα σε ορμητήριο πειρατών  με συνέπεια την εξαχρείωση των ηθών. Γίνεται αναφορά στις συγκρούσεις των πειρατών με τον τουρκικό στόλο, στις προσπάθειες του Μιαούλη να πατάξει το φαινόμενο, στις μαρτυρίες των περιηγητών Forbin και Perilla.

3. Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος – Το αρχείον του αρχιερατικού επιτρόπου Κιμώλου (1834-1899) Σπυρίδωνος Ι. Ράμφου.

Σχολιάζεται γενικά σειρά εγγραφών με μικρή περιληπτική απόδοση του περιεχομένου τους (εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, των μητροπολιτών Μήλου, Τήνου και Σύρου, έγγραφα αλληλογραφίας για εθνικά, εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά, κοινοτικά, νομοκανονικά, δημογραφικά – ληξιαρχικά, οικονομικά και άλλα θέματα). Σε παράρτημα παρατίθενται έγγραφα κατ’επιλογήν και «πίναξ ονομάτων και πραγμάτων».

4. Henry Hauttecoeur – Η νήσος Κίμωλος

(Μετάφραση Ελένης Νεστ. Δαλαμπίρα από την Bulletin de la Societe’ Royale Belge de Geographies 1901 «L’ ile de Kimolos)

Αναφέρεται στην θέση, τα ονόματα, την ορογραφία, τα ακρωτήρια, τις νησίδες, τους κόλπους, την υδρογραφία, το έδαφος, τις πεδιάδες, τα προϊόντα, την διοίκηση, τον πληθυσμό, τους ναούς, την ναυσιπλοΐα, την ιστορία της νήσου.

5. Ζαφείριος Δ. Γαβαλάς (Γυμνασιάρχης) – Η καταστροφή της Φολεγάνδρου το 1715 υπό οθωμανού αρχιναυάρχου.

Ο καπουδάν – πασάς Τζανούμ Χότζας συμπεριεφέρετο με σκληρό τρόπο κατά των νησιωτών. Το 1715 κατέστρεψε την Φολέγανδρο, η οποία ερημώθη.

6. Παράρτημα «Αγιολογικά Μελετήματα» Ιωάννου Σπ. Ράμφου

[Το Γενέσιον της Θεοτόκου, τα Εισόδια της Θεοτόκου, η Ζωοδόχος Πηγή, πού ετάφη η Θεοτόκος, η εορτή των αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, η Αγία Ειρήνη, ο άγιος Ευθύμιος Μαδύτου, ο άγιος μάρτυς Χριστόφορος, ο άγιος μάρτυς Θαλελαίος, οι άγιοι Γερβάσιος, Προτάσιος, Ναζάριος, Κέλσιος, ο μάρτυς Ουάρος, η οσία Κλεοπάτρα, ο άγιος μεγαλομάρτυς Αρτέμιος, μνήμαι σεισμών].

Κατεβάσετε τα ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Δ’ σε ψηφιακή μορφή pdf

Συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα με τα στοιχεία σας για να κατεβάσετε τον τόμο ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Δ’ σε ψηφιακή μορφή pdf

    Το ονοματεπώνυμό σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τηλέφωνο

    Συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου και την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων απο το afentakeio.gr (απαιτείται)