ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ – ΤΟΜΟΣ Β’ Ebook

Κιμωλιακά Τόμος Β

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Β'
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Β ΣΕΛΙΔΑ 1
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Β ΣΕΛΙΔΑ 2

Περιγραφή

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Β’ σε ψηφιακή μορφή pdf

Χρονολογία αρχικής έκδοσης: 1972

Τα «Κιμωλιακά», ο πρώτος τόμος των οποίων εκδόθηκε το 1970, περιλαμβάνουν σειρά τεκμηριωμένων Ιστορικών και Λαογραφικών Μελετών, καθώς και επιστημονικές εργασίες σχετικές με την Κοινωνική Οργάνωση της Κιμώλου και της περιοχής των Κυκλάδων και την γενικότερη απεικόνιση (γεωπολιτική – κοινωνική) του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.

ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ Τόμος Β’ 1972  – Επανέκδοση 2008

Επιμέλεια πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννου Σπ.Ράμφου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Νικόλαος Μ. Κοντολέων (Καθηγητής Παν. Αθηνών) – Αι επιγραφαί της Κιμώλου

Παραθέτει και σχολιάζει 4 αρχαίες επιγραφές, που αφορούν την κρίση των Αργείων για την διαφορά Μηλίων – Κιμωλίων για τις αμφισβητούμενες νησίδες, μετά από παραπομπή της ομοσπονδίας των Ελλήνων, που συγκροτήθηκε από τον Φίλιππο (338 π.Χ), τιμητικό ψήφισμα στον Χαρίανθο Αρισταγόρου που επέλυσε εσωτερικές διαφορές των πολιτών της Κιμώλου κατ’εντολήν του βασιλέως Αντίγονου.

2. Νικόλαος Μ. Κοντολέων (Καθηγητής Παν.Αθηνών( – Επιτύμβιος στήλη της Κιμώλου

Έρευνα τάφων στην θέση Λίμνη ή Ελληνικό στο αγρό της Ειρ. Κατσανού (1953). Ανευρέθησαν αμφορείς, αγγεία της γεωμετρικής περιόδου, άγαλμα γυναικός.

3. Γεώργιος Κ. Σπυριδάκης (Καθηγητής Παν.Αθηνών) – Λαογραφικά της Κιμώλου

Καταγραφή (θέρος 1966) λαογραφικού υλικού από την νήσο Κίμωλο (τοπωνύμια, τραγούδια από την κοινωνική και την θρησκευτική ζωή)

4. Τάσος Α. Γριτσόπουλος (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας) – Περιπέτειαι Κιμωλιάτου Αιχμαλώτου κατά τον Ενετοτουρκικόν πόλεμον του 1715.

Ο Κιμωλιάτης Νικόλαος Σαλιβαράς αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους το 1715. όταν κατέλαβαν το Ναύπλιο και πουλήθηκε ως δούλος στην Τριπολίτιδα. Τον έσωσε ο Παναγιώτης Αθανασίου Κουτήφαρης που τον εξαγόρασε για 735 γρόσια, του οποίου υπήρξε υπηρέτης μέχρι, πιθανώς, να πληρώσει το χρέος του.

5. Χρυσόστομος Ι. Νεαμονιτάκης – Πώς είδον την Κίμωλον οι περιηγηταί κατά τον ΙΖ – ΙΗ αιώνα.

Περιγράφεται η λειτουργία της Κιμωλιακής κοινωνίας μέσα από τις καταγραφές δέκα ξένων περιηγητών με αναφορές στις τοποθεσίες, τον αριθμό των κατοίκων , τις ενδυμασίες, την οικονομία, την διατροφή, τα ιαματικά ύδατα των Πρασσών, την παιδεία, την θρησκεία, τα επαγγέλματα, το φαινόμενο της πειρατείας, την δράση του τοπικού βοεβόδα.

6. Ιωάννου Σπ. Ράμφου (Πρωτοπρεσβύτερου) – Κιμώλιοι Κληρικοί εις τον ιερόν αγώνα του 1821

Αναφορά στον Αντώνιο Βασιλείου Σάρδη, οικονόμο, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και τον Παπαηζίπο Αγγελέτου Κυπριανό, σκευοφύλακα.

7. Γερασίμου μοναχού Μικραγιαννίτου – Υμνολογικά και Συναξαριακά της Κιμώλου και των πέριξ νήσων

Κανών παρακλητικός  εις την «Οδηγήτριαν» της Κιμώλου (συναξάριον και κανών), τα «Σωτήρια» της Σίφνου εις την Ζωοδόχον Πηγήν, «Αντιπειρατικά Σωτήρια», τα «Σωτήρια» της Κιμώλου εις την Αγίαν Βαρβάραν (συναξάριον και κανών), «Ακολουθία των Αγίων του Χριστού Μαρτύρων» ψαλλόμενη εις τας κατακόμβας της Μήλου την Κυριακή των Αγίων Πάντων «Ακολουθία της Οσίας Μητρός ημών Μεθοδίας» (βίος της)

8. Ιωάννου Σπ. Ράμφου – «Τα χριστιανικά μνημεία της Κιμώλου και των πέριξ νησίδων»

Κτίσματα, παλαιοί σωζόμενοι ναοί, (καταγραφή, κατόψεις, εικόνες), παρεκκλήσια και εξωκκλήσια (52 αναφορές), ο ναός των δυτικών, μονύδρια, μονές, έγγραφα που αφορούν τους ναούς (από το 1655), δωρητήρια.

Κατάλογος εκκλησιαστικών ειδών που παρέλαβε το 1904 ο Γεώργιος Λαμπάκης και απόκεινται στο Βυζαντικό Μουσείο Αθηνών.

9. Φωτεινή Ζαφειροπούλου – Μία άγνωστος επιγραφή του Κάστρου της Κιμώλου

Κτητορική επιγραφή (μεταγραφή)

10. Ι. Σ. Ράμφου – Κ. Ι. Παπαδόπουλου – Λαογραφικά και ανέκδοτα της Κιμώλου

«Ο Αη Γρηγόρης στην πρόληψη», «υπομονή και υπομονή», «ο Λάζαρος του Κωσταντή», «Πασχαλινά σβυσμένα έθιμα στην Κίμωλο», «μια κιμωλιάτικη πρωτομαγιά», «ο ηγιός», «η Μαγδαληνή της Αναλήψεως», «Ορνιθοτυφλίδες», «το νησί του Αη Γιώργη», «το πανηγύρι της Παναγιάς μας», «με την γιορτή της Παναγιάς μας», «ξημερώματα τ’αη Σπυρί», «την νύχτα που  μιλούν τα ζώα», «συζυγική στοργή».

Κατεβάσετε τα ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Β’ σε ψηφιακή μορφή pdf

Συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα με τα στοιχεία σας για να κατεβάσετε τον τόμο ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΤΟΜΟΣ Β’ σε ψηφιακή μορφή pdf

    Το ονοματεπώνυμό σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τηλέφωνο

    Συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου και την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων απο το afentakeio.gr (απαιτείται)